Skolavslutning


fredag, juni 9
Debatten återkommer år efter år. Ska man fira skolavslutningar i ortens kyrka eller inte?

Traditionerna skiljer sig tydligen från olika ställen. På en del håll har man alltid firat skolavslutningarna i kyrkan, på andra har man varit i gympasalen eller på skolgården i hur många år som helst. Här ute där jag bor är det kyrkan som gäller för typ alla grundskolor, medan gymnasieskolorna ordnar andra lokaler.

Men ska skolan verkligen ha en sådan tradition? Den ska ju vara okonfessionell och inte påverka barnen religiöst. Dessutom kan en del känna sig diskriminerade. Alla är inte kristna, ska barn till ateister, muslimer och hinduister tvingas fira en sådan stor dag i en lokal som så tydligt hör ihop med en annan religion?

Jag är nog en sådan där person som gillar både traditioner och lite nytänkande. Det är speciell att ha samma tradition från år till år, där det går till ungefär likadant för barnen som det gjorde för deras föräldrar. Samtidigt får aldrig vårt ända svar bli: "men, så har vi ju alltid gjort?!?" Ska man göra något, ska man ha en anledning till det.

Kyrkorna har sina fördelar, det finns faktiskt anledningar till att vi håller till där på våra skolavslutningar. På många av orterna här ute i skogen är kyrkan den största samlingslokalen och det enda ställe där man faktiskt kan få in alla barn, föräldrar, släktingar och där alla både kan få sitta, se samt höra bra på en och samma gång. Dessutom är det en lokal med klass. För vem vill fira en av årets största dagar (för det är det för många barn) i en tråkig gympasal, med alla dess svettiga minnen? Eller ståendes ute i duggregnet, med tjugo paraplyer framför sig och en raspig högtalare? Istället finns denna stora, fina lokal med alla dess utsmyckningar, glasfönster, målade väggar och härlig orgel.

Men ska vi ha en sekulär tillställning i en kyrka? Förloras inte respekten för kristendomen då? Hm, tja, antar det är en smaksak. Kyrkan är en religiös byggnad, en viss respekt är väl på sin plats. Jag har svårare för ungdomar som svär och snackar skit i kyrkan, än om de står på skolgården. Men det handlar mer om ungdomars respektlöshet mot andras religiösa övertygelser, än om respektlöshet mot själva kyrkan. Trots allt är kyrkan bara en byggnad och skolavslutningar är ett bra sätt att få barn inse det. Man kan komma dit även om man inte är superkristen och kyrkan är en del av samhället.

En del har kommit med motfrågan: "Men om vi skulle vilja ha den i en moské, skulle det inte bli stora protester då? Varför ska vi då ha det i en kyrka?" Mitt svar på det är högst personligt, men om man kan ha en skolavslutning i en moské utan för stora inskränkingar på det som avslutningen brukar innebära, så varför inte? Jag skulle inte ha några problem med att låta mina barn fira sin skolavslutning i en moské. Om jag skulle ha svårt för det, så skulle det vara av rädsla för att respekten för den muslimska tron skulle minskas ännu mer. Vilket ju är samma argument som en del hävdat gentemot kyrkan enligt stycket ovan.

Så jag är personligen för att man ska kunna fortsätta ha skolavslutningarna i kyrkan, om det är tradition. Tveksam till att man ska flytta in den i kyrkan, om den inte varit där innan. Det får nog bara ske om alla föräldrar och barn tycker att det är helt okej. Men det troliga är ju att det alltid är några som sätter sig emot, och då ska man kanske låta bli.

Men, i så fall är det två viktiga delar som vi behöver tänka på. Det ena är att det ska vara oreligiöst. Alltså fri från predikningar, böner och den vanliga liturgin. Men att ta bort "Den blomstertid nu kommer" tycker jag är att gå för långt. Den tillhör Sveriges kulturella arv och borde få sjungas. Dessutom är det inte särskilt mycket Gud i den vad jag har hört, åtminstone inte de verser man brukar sjunga.

Det andra är att det måste ske i diskussion med föräldrarna. Precis som Helena Benaouda säger i Svenska Dagbladet.
Ordföranden för Sveriges muslimska råd, Helena Benaouda, tycker att det är helt okej att skolavslutningar hålls i kristna kyrkor, om alla är överens om det. Men om det finns elever som inte vill vara med i kyrkan måste åtminstone delar av avslutningen hållas i en annan lokal, anser hon.
– Man får inte lämna någon helt utanför. Och skolan måste diskutera detta med föräldrarna, säger Helena Benaouda.
Alltså, låt föräldrarna säga sitt och ha inte hela avslutningen i kyrkan om det nu är så att några inte vill vara med där.

Så, vad har jag kommit fram till? Jag tror inte att en bra genomförd skolavslutning i en kyrka skulle vara något fel. Vi har våra svenska traditioner och de ska vi inte behöva skämmas för. Men skolan ska vara oreligiös och det borde ju även gälla skolavslutningarna. Enda kristna inslaget borde i så fall vara från en kristen skolgrupp, men då borde det också ha funnits möjlighet för andra skolgrupper att medverka. Dessutom bör det ske i samråd med föräldrar. Om en skolavslutning i kyrkan innebär att några barn inte kan vara med, så bör delar av den vara i t.ex. klassrummet så att alla är med åtminstone en del av den. En annan kan vara att faktiskt förklara för alla föräldrar vad en kyrklig skolavslutning innebär och varför man väljer att ha den i kyrkan.

Min högst personliga erfarenhet säger att det är avslutningarna i en kyrka som varit mest fina och högtidliga, varken aula, torg, gympasal eller flyghangar har kunnat nå upp till det. Det är de kyrkliga som man minns, trots att det inte varit ens egna. Stämningen är helt enkelt ojämförbar med någon annan lokal/avsaknad av lokal.

Andra bloggar om: ,
SolSara @ 6/09/2006 08:56:00 em | Fast länk |

[ Hem ]

Kommentarer till Skolavslutning

SolSara

Min bilder
Namn:
Plats: Göteborg, Sweden

http://www.solsara.com

MSN

Blandat

Template copyright :
V4NY only templates